-
Ksylitol - Cukier brzozowy Czysty słodzik 1kg Dary
Enter your email |
Shipping within | 24 hours |
Shipping price | 0 |
The Availability Of | Brak towaru 0 opak |
KSYLITOL 1 KG SŁODZIK NATURALNY
Ksylitol cieszy się coraz większą popularnością wśród osób szukających sposobu na ograniczenie ilości spożywanych kalorii.Ksylitol to tzw. alkohol cukrowy lub cukier z brzozy. Posiada on w cząsteczce 5 atomów węgla – w odróżnieniu od cukrów 6-cio i 12-sto węglowych (glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza). Jest słodki jak klasyczny cukier, ale o wiele mniej kaloryczny.
Ksylitol został odkryty i wyprodukowany po raz pierwszy w 1891 r. Dokonali tego niemieccy i francuscy uczeni. W pierwszej kolejności nie zwrócili oni jednak na niego szczególnej uwagi i nie szukali zastosowań dla swojego odkrycia. Dopiero w trakcie trwania II Wojny Światowej ksylitol zyskał uznanie wśród producentów żywności i konsumentów, gdyż stał się on zamiennikiem brakującego cukru.
Warto zauważyć, że ksylitol można spotkać w wielu owocach i warzywach. Należą do nich m.in.:śliwki, truskawki, jagody, maliny, szpinak, kalafior, dynia, bakłażan.
Zamiast cukru: Ksylitol to naturalny dodatek do żywności o wyglądzie i smaku zwykłego cukru białego. Jest inaczej metabolizowany przez organizm, co czyni go znacznie korzystniejszym dla cukrzyków i chorych na insulinoodporność. Dodatkowo ksylitol dostarcza aż o 40% mniej kalorii niż najpopularniejsza postać białego cukru – sacharoza. Jak sugeruje nazwa, cukier brzozowy pierwotnie otrzymywany był z kory brzozy.
Cukier brzozowy - słodzi i nie szkodzi:
- pozytywnie wpływa na kości i uzębienie – w odróżnieniu od sacharozy nie powoduje próchnicy, wręcz przeciwnie – zapobiega chorobom zębów, wzmacnia szkliwo oraz wpływa na prawidłowe pH w jamie ustnej i świeży oddech.
- Z tego względu warto włączyć go do jadłospisu dzieci (powyżej 3. roku życia), zamieniając dania słodzone cukrem białym na desery z dodatkiem ksylitolu.
- Cukier brzozowy znakomicie sprawdza się w wypiekach, w każdej kuchni znajdzie się dla niego zastosowanie.
- Poza tym jest popularnymskładnikiem gum do żucia i pastylek odświeżających oddech - wynika to z charakterystycznego uczucia chłodu na języku, jakie pozostawia.
ZALETY UŻYWANIA KSYLITOLU:
- identyczny smak i wygląd jak zwykły cukier
- nie wywołuje próchnicy i sprzyja likwidacji płytki nazębnej
- utrudnia rozwój bakterii i grzybów
- pomaga przywrócić równowagę alkaliczną
- likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, działa antybakteryjnie
- jest odporny na wysokie temperatury
- może być stosowany na przykład do wypiekania ciast, ale z wyjątkiem drożdżowych
SPOSÓB UŻYCIA:
Stosuje się do słodzenia napojów oraz potraw, do ciast, do przetworów. Łyżeczka ksylitolu odpowiada 1 łyżeczce cukru białego.
OSTROŻNIE:
Osoby, które wcześniej nie stosowały ksylitolu powinny stopniowo zwiększać jego spożycie, zaczynając od 1-3 łyżeczek dziennie. W przeciwnym razie produkt może spowodować efekt przeczyszczający.
Ksylitol jest niebezpieczny dla zwierząt (szczególnie psów), dla których może być śmiertelną trucizną dlatego bezwzględnie NIE NALEŻY podawać go zwierzętom.
Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g:
- wartość energetyczna: 1000kJ / 240 kcal w 100g
- tłuszcz: 0g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g
- węglowodany: 99,8g
- w tym cukry: 0,2g
- w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 98,5 g
- białko: 0g
- sól: 0,01g
WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
TERMIN WAŻNOŚCI: Produkt z długą datą ważności. Data przydatności podana na opakowaniu.
KRAJ POCHODZENIA: Chiny
- Manufacturers