-
Ksylitol - Cukier brzozowy 1kg Dary Ogrodu
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 9.99 |
Dostępność | Duża dostępność 286 szt. |
Cukier ksylitol - naturalna alternatywa dla tradycyjnego cukru
Pragniesz odżywiać się zdrowo i wyeliminować ze swojego jadłospisu cukier biały, który nie dość, że jest bardzo kaloryczny, to w dodatku jego spożywanie - zwłaszcza w nadmiarze - może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym m.in. sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2 czy zaburzeń hormonalnych.
Zatem co zamiast cukru? Ksylitol to naturalny dodatek do żywności o wyglądzie i smaku zwykłego cukru białego. Jest inaczej metabolizowany przez organizm, co czyni go znacznie korzystniejszym dla cukrzyków i chorych na insulinoodporność. Dodatkowo ksylitol dostarcza aż o 40% mniej kalorii niż najpopularniejsza postać białego cukru – sacharoza. Jak sugeruje nazwa, cukier brzozowy pierwotnie otrzymywany był z kory brzozy.
Cukier ksylitol to znakomity zamiennik tego tradycyjnego! Jest równie słodki jak sacharoza, a do tego pozostawia na języku przyjemne uczucie odświeżenia. Znakomicie sprawdza się jako składnik wielu deserów, wypieków, a nawet ciast - z wyjątkiem drożdżowych, gdyż hamuje proces wyrastania zaczynu.
Ksylitol cukier brzozowy poleca się także do podkręcania smaku zarówno ciepłych, jak i zimnych napojów. Ponadto możesz mieć pewność, że sięgasz po produkt wartościowy, bez zbędnych dodatków chemicznych czy ulepszaczy smaku.
Ksylitol cukier brzozowy – czym jest i jak działa?
Ksylitol cieszy się coraz większą popularnością wśród osób szukających sposobu na ograniczenie ilości spożywanych kalorii, ale nie tylko. Brzozowy cukier stanowi znakomity zamiennik dla cukru białego zwłaszcza dla osób z cukrzycą czy też insulinoopornością z uwagi na niski indeks glikemiczny. W praktyce oznacza to, że po jego spożyciu nie ma ryzyko nagłego wzrostu poziomu insuliny we krwi.
Ksylitol nazywany jest cukrem brzozowym, gdyż jeszcze do niedawna był pozyskiwany jedynie z kory brzozy. Obecnie do jego produkcji wykorzystuje się m.in. kukurydzę. Jest on zaliczany do grupy polioli, czyli alkoholi cukrowych. Wyglądem do złudzenia przypomina cukier biały i smakuje bardzo podobnie. Co więcej, niektórzy uważają, że jest słodszy od sacharozy, na co wpływ ma budowa cząsteczkowa ksylitolu, która pobudza receptory smaku znajdujące się na języku.
Ksylitol został odkryty i wyprodukowany po raz pierwszy w 1891 r. Dokonali tego niemieccy i francuscy uczeni. W pierwszej kolejności nie zwrócili oni jednak na niego szczególnej uwagi i nie szukali zastosowań dla swojego odkrycia. Dopiero w trakcie II Wojny Światowej ksylitol zyskał uznanie wśród producentów żywności i konsumentów, gdyż stał się on zamiennikiem brakującego cukru.
Warto zauważyć, że ksylitol można spotkać w wielu owocach i warzywach. Należą do nich m.in.:śliwki, truskawki, jagody, maliny, szpinak, kalafior, dynia, bakłażan.
Ksylitol zalety – dlaczego warto go wybrać?
Ksylitol zalety stosowania ma bardzo szerokie. W grę wchodzą nie tylko wrażenia smakowe, ale również jego właściwości prozdrowotne.
ZALETY UŻYWANIA KSYLITOLU:
🥣identyczny smak i wygląd jak zwykły cukier
🦷nie wywołuje próchnicy i sprzyja likwidacji płytki nazębnej
🦠utrudnia rozwój bakterii i grzybów
👄likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, działa antybakteryjnie
🌡️jest odporny na wysokie temperatury
🧁może być stosowany na przykład do wypiekania ciast, ale z wyjątkiem drożdżowych
Ksylitol cena 1 kg jest nieco wyższa w porównaniu do tradycyjnego cukru, jednak zdecydowanie warto na niego postawić. Na szali jest przede wszystkim Twoje zdrowie i profilaktyka wielu chorób. Ponadto to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą spożywać białego cukru, ale nie chcą odmawiać sobie słodkości. Ksylitol brzozowy cena w naszym sklepie zachęca do tego, aby na stałe zagościł w Twoim jadłospisie.
Pamiętaj jednak, że należy spożywać go z umiarem.