• Categories
  • Search
  • VINEGAR

Octy ekologiczne

Octy owocowe, w odróżnieniu od octu spirytusowego, mają wiele prozdrowotnych zastosowań. Łagodne w smaku, o bogatym aromacie i przepięknej barwie, doskonale sprawdzają się w kuchni i w domowej apteczce. Octy ekologiczne powstają wyłącznie z naturalnych składników , nie zawierają konserwantów ani substancji barwiących. Najpopularniejszy spośród nich, ocet jabłkowy, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, ma właściwości odchudzające i leczy trądzik oraz łupież – a to nie wszystkie jego właściwości.

Octy winne – produkowane na bazie białych lub czerwonych winogron – wspomagają pracę wątroby, oczyszczają organizm z toksyn oraz stymulują wydzielanie enzymów trawiennych. To doskonałe bazy do marynat czy sosów. Z kolei ocet balsamiczny, najoryginalniejszy z octów, produkowany często według ściśle strzeżonych receptur, z moszczu winogronowego oraz posiada wyrafinowany smak i aromat – to must have w każdej nowoczesnej kuchni.

Smaki, zapachy, kolory

Octy ekologiczne produkowane z naturalnych certyfikowanych składników to nieocenione dodatki do zdrowych dań. Warto sięgać po różne rodzaje octów – różnią się smakiem, konsystencją, kolorem, aromatem. Doskonale wpływają na trawienie, są wybornym dodatkiem do sałatek i galaretek. Tak jak sięgamy po smakowe oliwy, tak sięgajmy też po octy ekologiczne na bazie rozmaitych owoców, żeby nasze zbilansowane posiłki były smaczne i zdrowe. Prozdrowotne walory octów ekologicznych warte są sprawdzenia we własnej domowej kuchni.

This site uses cookies in accordance with the policy. Your use of the site means that they will be placed on your device, you can change the settings of your browser.