Właściwości zdrowotne octu jabłkowego znane są ludzkości od wieków. Już Babilończycy, Fenicjanie, czy Egipcjanie korzystali z walorów zdrowotnych octu jabłkowego. Dzisiaj ocet jabłkowy przeżywa prawdziwy renesans. Wynika to z tego, że nie ma chyba tak uniwersalnego suplementu diety, który wspierałby jednocześnie tak wiele elementów składających się na nasze szeroko rozumiane zdrowie.

Czy ocet rzeczywiście ma aż tak wiele zastosowań?
Wiele badań naukowych potwierdziło  pozytywny wpływ na nasze zdrowie (1).
Co powoduje, że ocet ma takie uniwersalne działanie? Przede wszystkim przyczynia się do tego zawartość wielu składników mineralnych i witamin (2).

     

 

 

  Ocet jabłkowy zawiera bardzo wiele:

a) Witamin takich jak witamina A, C, E, P , B, które wzmacniają nasz organizm, regulują ciśnienie krwi i wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie,
b) Składniki Mineralne takie jak Potas, Żelazo, Miedź, Krzem, Bor, Wapń, których uzupełnienie jest niezwykle ważne dla naszego organizmu,
c) Enzymy trawienne, które pomagają nam
d) Związki polifenolowe (kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas kumarowy)
e) Błonnik
f) Beta karoten
g) Probiotyki
h) i oczywiście zawiera „Matkę Octu”.

Pamiętajmy jednak, że tylko ocet nie poddany żadnemu procesowi pasteryzacji innych zachowuje w pełni wyzej wymienione wartosci odzywcze i minerały. Jaki zatem powiniem być ocet jabłkowy:- niepasteryzowany
- niefiltrowany

Tylko ocet odznaczajacy się tymi cechami spełni wszystkie walory zdrowotne i prozdrowotne.