Ocet jabłkowy – co to jest, jak powstaje i jak go pić

Ocet jabłkowy to jeden z produktów, którego potencjał prozdrowotny doceniamy już od tysięcy lat. Wyróżnia się szeregiem cennych właściwości, a jego intrygujący smak dodatkowo pozwala podkręcić aromat wielu potraw. Dlaczego warto mieć go w swojej kuchni? Jak pić ocet jabłkowy? Sprawdź!

Co to ocet jabłkowy? Krótka historia

Co to jest ocet jabłkowy? To napój, który powstaje w wyniku naturalnej fermentacji jabłek. Kiedy i w jaki sposób człowiek wpadł na pomysł kontrolowania fermentacji octowej – tego nie wiemy. Wiemy jednak, że ocet używany jest od wielu tysiącleci jako środek dezynfekujący oraz konserwujący żywność. 

Octu używano już w starożytnym Babilonie około 5 tys. lat przed naszą erą. Fenicjanie pili „shekar” – rozcieńczony napój na bazie octu jabłkowego. Song Ci, słynny chiński lekarz z XII wieku przed naszą erą, nazywany „przodkiem medycyny sądowej”, zalecał mieszankę octu z siarką w celu zapobiegania infekcjom podczas sekcji zwłok. O occie wspomina biblia w Księdze Przysłów (1,2). Rzymianie znowu pijali napój zwany „posca”, który był bardzo podobny do fenicjańskiego shekara. Hipokrates, który jest nazywany ojcem medycyny, już w IV wieku przed naszą erą wspominał o dobroczynnych właściwościach octu. Zalecał go stosować w bardzo wielu przypadkach medycznych jako lekki środek oczyszczający, wzmacniający i dezynfekujący (3). 

Jego opinie powielał także Awicenna, słynny lekarz i filozof islamski z X wieku. Z octem jabłkowym związana jest średniowieczna legenda z okresu epidemii dżumy. W czasie dżumy wielkim kąskiem dla złodziei było okradanie pustych domów, które zostały opuszczone z powodu epidemii. W jednym z miast złapano czterech złodziei, którzy przed sądem wyznali w jaki sposób zabezpieczali się przed chorobą. „Ocet czterech złodziei” zwany inaczej Marsylskim, bo tam podobno to się wydarzyło, to do dzisiaj słynna mieszanka składająca się z octu, czosnku, cynamonu, rozmarynu, mięty pieprzowej, goździków i tymianku.

W jaki sposób powstaje ocet jabłkowy??

Ocet jabłkowy - jak się go robi? Wbrew pozorom nie jest to tak skomplikowane zadanie, jak mogłoby się wydawać. Nie potrzeba również wielu składników do uzyskania produktu, który jest w pełni naturalny, a co za tym idzie, bogaty w cenne właściwości odżywcze.

Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji octowej, która dokonuje się za sprawą bakterii Acetobacter. Pierwszym i zarazem najważniejszym jego etapem jest wyselekcjonowanie owoców. Produkty dostępne w naszej ofercie wytwarzane są na bazie jabłek pochodzących z ekologicznych, certyfikowanych upraw, dlatego możesz mieć pewność, że w Twoim menu pojawia się napój bez zbędnych dodatków.

W kolejnym kroku dojrzałe owoce są miażdżone, czego efektem jest powstanie pulpy jabłkowej. Do rozdrobnionych owoców, a także wyciśniętego z nich soku dodaje się drożdże. To właśnie dzięki nim węglowodany, czyli w tym przypadku cukry, zmieniają się w alkohol. Tak przebiega fermentacja alkoholowa.

Drugi etap powstawania octu jabłkowego to fermentacja octowa, która zachodzi z udziałem mikroorganizmów, a dokładniej wspomnianych bakterii Acetobacter. Tak powstaje kwas octowy, czyli główny składnik naturalnego napoju. Tym samym zawartość alkoholu ulega znacznej redukcji.

Co ważne, niemal każdy owoc można poddać naturalnej fermentacji (może stanowić pożywkę dla tych bakterii) i uzyskać wspaniały ocet owocowy. Jednakże to właśnie ocet jabłkowy jest uważany za najlepszy do stosowania ocet dla celów zdrowotnych. Jednak nie każdy ocet jabłkowy jest tej samej jakości. Jaki ocet jest w takim razie najlepszy? 

Tylko ocet niepasteryzowany i niefiltrowany, tzn. nie poddany żadnemu procesowi konserwującemu lub oczyszczającemu może posiadać żywe kultury bakterii zwane matką octu. Dzięki temu możesz mieć pewność, że ocet nie stracił prozdrowotnych składników, w których drzemie ogromny potencjał.

Nie bez znaczenia pozostaje to, że naturalny ocet jabłkowy zawiera wszelkie wartościowe składniki pochodzące nie tylko z miąższu, ale również ze skóry, gniazd nasiennych, a także całych nasion. Podgrzanie czy przecedzanie napoju w celu jego konserwacji czy uzyskania klarowności to więc bardzo krótka droga do obniżenia jego jakości. Doskonale o tym wiemy, dlatego w naszym asortymencie znajdziesz produkty mętne, zawierające matkę octową, której występowanie jest zupełnie naturalnym zjawiskiem. To jasny sygnał, że masz do czynienia z żywym octem jabłkowym pełnym wartości odżywczych, witamin i minerałów. Oznacza to, że nieustannie pracuje i przebiegają w nim aktywne procesy biologiczne.

Nie musisz obawiać się o jego trwałość i świeżość. Obecność kwasu octowego sprawia, że jest on zabezpieczony przed szkodliwą działalnością mikroorganizmów. Pamiętaj jednak o tym, aby przechowywać go w suchym i zacienionym miejscu - wilgoć czy wysokie temperatury mogą sprawić, że jego walory prozdrowotne zaczną się “ulatniać”.

Musisz również wiedzieć, że fermentacja jabłek to nie kwestia tygodni, miesięcy, ale nawet dwóch lat. Wszystko z uwagi na to, że w naturalnych, ekologicznych octach nie uświadczysz siarczanów, konserwantów, sztucznych barwników i innych zbędnych dodatków, które w wielu produktach mają za zadanie ten proces przyspieszyć. Warto jednak czekać na efekty, ponieważ regularne picie octu jabłkowego z matką octową to szereg korzyści dla Twojego organizmu.

Co zawiera ocet jabłkowy? Skład i wartości odżywcze

Skład dobrej klasy octu jabłkowego może być dla Ciebie prawdziwym zaskoczeniem. To istny kalejdoskop cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

Zwróć przede wszystkim na takie składniki jak m.in.:

  1. a) Witaminy – A, C, E, P , B1, B2, B6,
  2. b) Składniki mineralne – potas, żelazo, miedź, krzem, wapń,
  3. c) Enzymy,
  4. d) Pektyny,
  5. e) Związki polifenolowe (kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas kumarowy),
  6. f) Błonnik,
  7. g) Beta karoten.

Należy wspomnieć również o ,,Matce Octu” (łac. Mycoderma aceti),  która jest produktem cudownej przemiany soku owocowego w ocet. To właśnie dzięki niej w sfermentowanym soku owocowym zostają strawione resztki alkoholu i cukru do postaci delikatnego, świeżo             pachnącego octu jabłkowego. Taki naturalny ocet możesz zrobić samemu w domu, ale równie dobrze, kupić jeden z naszej oferty. 

Wysoka zawartość powyższych składników w połączeniu z największym  skarbem octu, czyli z "matką octu" ma dobroczynny wpływ na wiele aspektów naszego organizmu, a także otoczenia. 

Ocet jabłkowy stosuje się głównie :

  •  na odchudzanie,
  •  dla wzmocnienia organizmu,
  •  jako kosmetyk,
  •  jako środek dezynfekujący i odkażający,
  •  jako środek czyszczący,
  •  oczywiście jako środek spożywczy.

Ocet jabłkowy - ile procent zawiera w nim kwas octowy? Tutaj mowa o przedziale między 4, a 8% (w zależności od danego producenta). 

Właściwości octu jabłkowego są naprawdę szerokie. W praktyce mowa o medycznych. Jako że stanowi bogactwo składników odżywczych, istotnie wpływa na m.in. na usprawnienie trawienia, zapobieganie wzdęciom, usuwanie zgagi, przywrócenie prawidłowego pH w żołądku. Ponadto wykazuje on działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne, a także m.in. oczyszcza układ moczowy, łagodzi alergie oraz usuwa toksyny.

Spożywanie octu jabłkowego jest bardzo pomocne przy takich schorzeniach i dolegliwościach jak np. reumatyzm, angina, grypa, przeziębienie, infekcje nerek, problemy z krążeniem krwi, jak również infekcje jamy ustnej, wypryski, osteoporoza, czy też odciski. 

Warto również docenić potencjał octu jabłkowego w kosmetyce. Na jego bazie można zrobić różne maseczki na twarz, w tym te wykazujące działanie odmładzające. Doceń także jego działanie, kiedy borykasz się ze stanem zapalnym, czy też wysypką. Wystarczy, że będziesz regularnie przemywać nim twarz. Pamiętaj jednak o tym, aby wcześniej go rozcieńczyć. Możesz również płukać nim włosy w duecie z wodą, kiedy chcesz pozbyć się łupieżu. 

Jak stosować ocet jabłkowy - wszystko co musisz wiedzieć

Jak stosować ocet jabłkowy? Zanim odpowiemy na to pytanie musisz wiedzieć, że o ile na ogół jego spożywanie jest w pełni bezpieczne, o tyle nie każdy może włączyć go do swojej diety. W praktyce mowa o kobietach w ciąży, jak również osobach, które cierpią z powodu przewlekłych dolegliwości układu pokarmowego. Mowa między innymi o otłuszczeniu wątroby, czy też wrzodach żołądka.

W pozostałych przypadkach, picie octu jabłkowego może być dla Ciebie szkodliwe wyłącznie wówczas, kiedy przesadzisz z jego ilością, bądź niewłaściwie go podasz. Ważne jest więc, abyś przestrzegał kilku zasad, o których opowiemy Ci już za chwilę.

O ile dawkowanie octu jabłkowego uzależnione jest głównie od wieku, stanu zdrowia i masy ciała, o tyle przyjęło się, że profilaktycznie można spożywać go od 1 do 2 łyżek dziennie. Pamiętaj jednak o tym, aby zawsze rozcieńczać go z wodą, bądź też po prostu dodać do posiłku. Napój octowy warto pić raz lub dwa razy dziennie. Najlepiej sięgać po niego rano na czczo, natomiast w drugiej dawce - około 20 minut przed posiłkiem. 

Jeśli chodzi o dzieci, wówczas dawka ta nie powinna przekraczać 1 łyżeczki octu jabłkowego rozcieńczonej w szklance wody. Jeśli mały smakosz będzie potrzebował nieco wsparcia w jej wypiciu, możesz dodać do niej odrobinę miodu. 

Ocet jabłkowy na odchudzanie – mit czy skuteczna metoda?

Czy ocet jabłkowy na odchudzanie to dobry pomysł? Zdecydowanie tak! Na początku musimy jednak zaznaczyć, że jego picie nie jest tożsame z natychmiastowymi efektami. Nie możesz traktować go w kategoriach środka na redukcję masy ciała, który działa jak magiczna różdżka. Ocet jabłkowy może być wsparciem drogi do lepszej wersji siebie w duecie ze zdrową i zbilansowaną dietą, jak również aktywnością fizyczną.

Zatem jak ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu? Jego picie na czczo - oczywiście po wymieszaniu z wodą - przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii, a co za tym idzie, wsparcia procesu spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Do tego zawarte w nim pektyny wspomagają procesy trawienne, a od tego już krótka droga do rozprawienia się z zaparciami. 

Ocet jabłkowy spożywany regularnie to także znakomity sposób na zmniejszenie uczucia łaknienia. Ponadto pomoże Ci przedłużyć uczucie sytości po jedzeniu, dzięki czemu ochota na sięgnięcie po “małe co nieco” między posiłkami będzie znacznie mniejsza. 

Warto również docenić jego właściwości do regulowania ciśnienia tętniczego, a także ograniczenia wchłaniania cholesterolu. Do tego dochodzi również większa kontrola nad poziomem glukozy we krwi. Wypicie go przed posiłkiem może obniżyć indeks glikemiczny danej potrawy nawet o ok. 30%. Co więcej - napój wspomaga również proces rozkładu tłuszczów, a także oczyszczanie organizmu ze związków toksycznych.

Nie bez znaczenia pozostaje również to, że naturalny ocet jabłkowy jest źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, dzięki którym uzupełnisz niedobory niektórych mikro- i makroelementów powstałych w wyniku stosowania diety odchudzającej.

Jeśli chcesz wzmocnić efekt picia octu jabłkowego na odchudzanie, możesz dodać do niego odrobinę cynamonu lub pieprzu cayenne. Są to przyprawy przyspieszające metabolizm, jak również spalanie kalorii i tkanki tłuszczowej.

Jak pić ocet jabłkowy, aby było to bezpieczne? 

Wiesz już, jak pić ocet jabłkowy żeby schudnąć i to, że ocet jabłkowy do picia nadaje się jak najbardziej, ale w wersji rozcieńczonej. A jak pić ocet jabłkowy profilaktycznie? To, czy możesz go spożywać zależy od tego, czy nie cierpisz na przewlekłe schorzenia ze strony układu pokarmowego - w tym m.in. wrzody żołądka. Pamiętaj także o tym, że nie powinny sięgać po niego kobiety w ciąży. Pozostałe osoby mogą spokojnie czerpać garściami z jego dobrodziejstw. 

Zaleca się, aby spożywać ocet jabłkowy w dwóch porcjach w ciągu dnia. W praktyce mowa o 1 lub 2 łyżkach na dobę. Jak już wiesz, musisz rozcieńczyć go z wodą. Wypij szklankę napoju octowego na czczo. W drugiej turze, sięgnij po niego 20 minut przed tym, aż rozpoczniesz spożywanie posiłku. Ocet jabłkowy równie dobrze możesz połączyć z ulubioną sałatką, dressingiem, pastą lub sosem.

A co w przypadku dzieci? Tutaj w grę wchodzi nie przekraczanie spożywania 1 łyżeczki octu dziennie.