|
Historia octu jabłkowego Kiedy i w jaki sposób człowiek wpadł na pomysł kontrolowania fermentacji octowej – tego nie wiemy. Wiemy jednak, że ocet używany jest od wielu tysiącleci jako środek dezynfekujący oraz konserwujący żywność. |
|
W jaki sposób powstaje ocet jabłkowy??
Tylko ocet nie poddany pasteryzacji, a także nie poddany filtracji, tzn. nie poddany żadnemu procesowi konserwującemu lub oczyszczającemu może posiadać żywe kultury bakterii zwane matką octu. Dzięki temu mamy pewność, że ocet nie stracił prozdrowotnych składników jakie możemy w nim odnaleźć.
|
|
|
Co znajdziemy w porządnym occie jabłkowym? a) Witaminy – A, C, E, P , B,
b) Składniki Mineralne – Potas, Żelazo, Miedź, Krzem,
c) Enzymy,
d) Pektyny,
e) Związki polifenolowe (kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas kumarowy),
f) Błonnik,
g) Beta karoten,
h) i oczywiście zawiera „Matkę Octu”. Matka octu (łac. Mycoderma aceti), która jest produktem cudownej przemiany soku owocowego w ocet. To właśnie dzięki niej zostają strawione resztki alkoholu i cukru w sfermentowanym soku owocowym do postaci delikatnego, świeżo pachnącego octu jabłkowego. Taki naturalny ocet możesz zrobić samemu w domu. Tutaj przepis: (link do strony z przepisem).
Wysoka zawartość powyższych składników w połączeniu z największym skarbem octu, czyli z "matką octu" ma dobroczynny wpływ na wiele aspektów naszego organizmu, a także otoczenia. Ocet jabłkowy stosuje się głównie : - na odchudzanie (link) - dla wzmocnienia organizmu - jako kosmetyk - jako środek dezynfekujący i odkażający - jako środek czyszczący - oczywiście jako środek spożywczy. |