Ksylitol dla cukrzyka - czy to dobry wybór?

Słodzik ksylitol to jeden z najpopularniejszych zamienników cukru spożywczego. Coraz częściej pojawia się w zdrowych przekąskach, a także jest brany pod lupę przez osoby, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze. Czy jednak ksylitol dla cukrzyka to dobre rozwiązanie? Jego właściwości i wartości odżywcze sprawiają, że może stać się stałym elementem diety cukrzycowej. Dlaczego? Sprawdź!

Czy ksylitol jest bezpieczny dla cukrzyka?

Czy ksylitol dla cukrzyka to dobry wybór? Podobne pytanie zadaje sobie wielu pacjentów, którzy chcą całkowicie wyeliminować ze swojej diety biały cukier, ale jednocześnie nie chcą rezygnować ze słodkości w swoim codziennym jadłospisie.

Ksylitol to naturalny słodzik, który tradycyjnie pozyskuje się z kory brzozy - stąd też potocznie nazywany jest cukrem brzozowym. Pod względem chemicznym nie jest jednak cukrem, a alkoholem cukrowym (poliolem), dlatego też jest nieco inaczej metabolizowany przez organizm.

Jest to jeden z powodów, dla których ksylitol jest polecany cukrzykom. Jest on przetwarzany w organizmie poprzez przemiany biochemiczne bez udziału insuliny. Podlega on metabolizacji dwuetapowej. Część (między 25 a 50% spożytej ilości) wchłonięta w jelicie cienkim zostaje przetworzona w wątrobie, natomiast pozostała ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym.

Wniosek? Ksylitol w niewielkim stopniu podnosi poziom cukru we krwi. Świadczy o tym jego niski indeks glikemiczny: IG 7-8. Może być więc nawet 10-krotnie niższy w porównaniu do sacharozy, której indeks glikemiczny wynosi 70. Co więcej, ksylitol będzie także dobrym zamiennikiem innych słodzików, w tym np. miodu, którego IG może wahać się od 35 do nawet 85.

Co więcej, ksylitol nie tylko nieznacznie podnosi poziom cukru we krwi, ale przede wszystkim jest to proces zachodzący powoli. Jest to bardzo istotne zwłaszcza dla cukrzyków, dla których nagłe wahania poziomu cukru i insuliny we krwi mogą mieć negatywny wpływ na samopoczucie, a w najgorszym scenariuszu - stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Ksylitol a wartości odżywcze – co warto wiedzieć?

Ksylitol - wartości odżywcze tego słodzika bardzo często podlegają bacznym analizom nie tylko cukrzyków, ale również osób chcących zmienić swoje nawyki żywieniowe i wyeliminować ze swojego jadłospisu zbędne produkty. Do nich z pewnością można zaliczyć cukier spożywczy (sacharoza), która w 100 gramach zawiera ok. 400 kcal. To nic innego jak “puste kalorie”, które nie dość, że przyczyniają się do nagłych skoków insuliny we krwi, to w dodatku również do zwiększenia masy ciała.

Ksylitol w porównaniu do cukru białego ma aż o 40% niższą wartość energetyczną. W 100 gramach naturalnego słodzika znajdziesz ok. 240 kcal. Zdecydowanie niższa kaloryczność sprawia, że ksylitol sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi, a ta jest kluczowa m.in. dla zahamowania rozwoju cukrzycy typu 2 czy też obniżenia ryzyka występowania powikłań.

Co więcej - w 100 gramach ksylitolu znajduje się 100 gramów węglowodanów. Tyle samo zawiera cukier spożywczy. Jednak szkopuł tkwi w tym, ile z nich stanowią cukry proste. Ksylitol nie zawiera ich wcale lub znikome ilości (do 0,05 g), podczas gdy cukier biały - 100 g.

Pozostałe wartości odżywcze ksylitolu prezentują się następująco:

  • tłuszcz/w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g/0g; 
  • błonnik 0g,
  • białko 0g,
  • sól 0g.

Pamiętaj jednak o tym, że ksylitol to substancja słodząca, która świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla sacharozy dla cukrzyka, jednak warto zachować umiar z jej spożyciem. Nadmiar ksylitolu może prowadzić do wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zwłaszcza na początkowym etapie włączania go do codziennej diety.

Ksylitol a cukrzyca – jak wpływa na poziom glukozy?

Życie z cukrzycą to nie wyrok, jednak po usłyszeniu diagnozy trzeba liczyć się ze zmianą stylu życia, jak również codziennego menu. Należy na każdym kroku uważać na to, co znajduje się na talerzu. Ponadto niezwykle ważne jest regularne spożywanie posiłków, które obniża ryzyko zaburzenia poziomu insuliny i cukru we krwi, a to może mieć bardzo poważne konsekwencje.

Ksylitol cukrzyca - nazwa słodzika i przewlekłej choroby metabolicznej coraz częściej pojawiają się w duecie i nie jest to żaden przypadek. Popularny cukier brzozowy (który nota bene może być również produkowany np. z kukurydzy) określany jest jako zdrowy zamiennik cukru białego w diecie cukrzycowej. Dlaczego?

Odpowiedź jest prosta - przede wszystkim wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym. W zależności od produktu, może on wynosić ok. 7-8. W praktyce oznacza to, że dodawanie go do posiłków, deserów, słodkich i słonych wypieków, a nawet domowych zapraw nie grozi nagłym wzrostem poziomu cukru i insuliny we krwi. Metabolizm ksylitolu przebiega powoli, dlatego wolno rośnie również stężenie wcześniej wspomnianych substancji.

Wniosek? Z ksylitolem zdecydowanie łatwiej o kontrolę glikemii, zwłaszcza w porównaniu do słodzików z wysokim IG, do których zalicza się nie tylko sacharozę, ale również m.in. miód, cukier trzcinowy, cukier kokosowy, syrop klonowy czy syrop z agawy.

Jeśli chorujesz na cukrzycę z pewnością wiesz, że sięganie po nisko przetworzoną żywność o niskim indeksie glikemicznym wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cukru i insuliny we krwi. Liczy się również stawianie na odpowiednie nawodnienie, aktywność fizyczną, a także właściwą kaloryczność posiłków - wszystko po to, aby utrzymać zdrową wagę.

Ksylitol jako alternatywa dla cukru w diecie cukrzyka

Ksylitol dla cukrzyka to dobra alternatywa dla cukru spożywczego, w którym znajdziesz 100% cukru w cukrze i to dosłownie. 100 gramów sacharozy to 100g cukrów prostych, podczas gdy w ksylitolu jest ich okrągłe 0 (lub śladowe ilości).

Jak już wspomnieliśmy, cukier brzozowy to chemicznie nie cukier, a alkohol i jest inaczej metabolizowany przez organizm. Niski indeks glikemiczny wynoszący 7-8 to bardzo dobra wiadomość dla cukrzyka. Innym słodzikiem, który wygrywa z nim i z wszystkimi innymi dostępnymi na rynku pod tym względem jest erytrytol, którego indeks glikemiczny wynosi 0.

Nie bez znaczenia pozostaje kaloryczność. 240 kcal w porównaniu do 400 kcal (na 100g) robi ogromną różnicę, zwłaszcza dla osób, które powinny szczególnie dbać o prawidłową masę ciała. Mowa tu nie tylko o diabetykach, ale również osobach walczących m.in. z nadwagą, otyłością czy chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Ponadto ksylitol jest równie słodki jak cukier biały, a niektórzy twierdzą, że nawet nieco słodszy. Do tego wykazuje się odpornością na wysokie temperatury, dzięki czemu znakomicie sprawdza się jako słodzik do ciast - wyjątek stanowią wypieki drożdżowe, ponieważ poliole hamują wyrastanie zaczynu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać go np. do ciasteczek, babeczek czy serników. Możesz również słodzić nim zarówno gorące, jak i zimne napoje takie jak np. domowa lemoniada.

Bycie cukrzykiem nie wymaga całkowitej rezygnacji ze słodyczy. Zwracaj jednak uwagę na to, aby stawiać na te zawierające zdrowsze zamienniki sacharozy - takie jak omawiany ksylitol.

Słodzik ksylitol – dlaczego warto go wybrać?

Słodzik ksylitol stanowi bardzo dobrą alternatywę dla innych substancji słodzących, zwłaszcza syntetycznych i z wysokim indeksem glikemicznym. Oprócz tego, że jest stosunkowo niskokaloryczny, wyróżnia się szeregiem zalet.

Po pierwsze, ksylitol działa przeciwpróchniczo. W przeciwieństwie do sacharozy nie ulega fermentacji w jamie ustnej, dlatego bakterie nie przekształcają go w kwasy niebezpieczne dla szkliwa zębów. Oprócz tego posiada właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu hamuje rozwój bakterii w obrębie jamy ustnej, a tym samym chroni uzębienie i likwiduje nieprzyjemny zapach z ust. Nie bez powodu jest składnikiem m.in. gum do żucia czy produktów przeznaczonych do codziennej higieny jamy ustnej.

Nie bez znaczenia pozostaje jego wpływ na proces mineralizacji kości. Ułatwia wchłanianie wapnia z pożywienia, co pomaga utrzymać ich prawidłową gęstość. To szczególnie ważne dla osób z osteoporozą, jak również dzieci (od 3. roku życia), u których układ kostny nieustannie się rozwija i wymaga kompleksowego wsparcia.

Co ważne, ksylitol może również wzmocnić odporność organizmu. Wszystko za sprawą jego zdolności do stabilizacji jego równowagi kwasowo-zasadowej, a więc spowalnia rozwój nie tylko bakterii, ale również drożdżaków. Od tego już krótka droga do uniknięcia infekcji.