
Jakie kiszonki zawierają najwięcej probiotyków?
Kiszonki są znane i doceniane już od pokoleń, czemu absolutnie nie można się dziwić. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze stanowią cenne wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zwłaszcza dla jelit. Dlaczego kiszonki są zdrowe, określane jako naturalne probiotyki i po które warto sięgać? Sprawdź!
Dlaczego kiszonki są bogatym źródłem probiotyków?
Dlaczego kiszonki są zdrowe? W dużej mierze zawdzięczają to procesowi kiszenia - tradycyjnemu sposobowi konserwowania żywności. To właśnie z jego pomocą dostarczasz organizmowi wielu cennych substancji odżywczych. Kiszonki probiotyki - w jaki sposób się w nich pojawiają? Wszystko dzięki fermentacji mlekowej, w trakcie której bakterie kwasu mlekowego przekształcają obecne w warzywach i owocach cukry w kwas mlekowy. Oprócz tego, że kiszonki zyskują swój charakterystyczny smak, stają się istną odżywczą bombą dla zdrowia (w tym dzięki wytworzeniu probiotyków) i zyskują swoje właściwości konserwujące.
To jeszcze nie koniec festiwalu korzyści ze spożywania kiszonek. Obok zawartości probiotyków, stanowią cenne źródło wielu witamin i minerałów, w tym między innymi A, C, B2, a ponadto błonnika.
Jakie kiszonki warto spożywać na co dzień, aby dostarczyć sobie probiotyków?
Wiesz już, jaki kiszonki mają wpływ na zdrowie. Są znakomitym źródłem mikroelementów. Czy wiesz, że jedna porcja ogórków kiszonych dostarcza już 20% dziennej zalecanej ilości witaminy K, a do tego aż 6% wapnia? Spożywanie kiszonych ogórków to także stawianie na beta-karoten, który Twój organizm zmieni w witaminę A. Karoten to związek, który przyczynia się do zmniejszania ryzyka wystąpienia m.in. udaru mózgu, chorób układu oddechowego czy też serca.
Doceniaj także moc soku z kiszonej kapusty. Obok charakterystycznego smaku wyróżnia go to, że jest jednym z najzdrowszych z soków warzywnych. To cenne źródło witamin, minerałów i bakterii probiotycznych. Jego regularne spożywanie sprzyja łagodzeniu zaparć, wspiera funkcjonowanie pracy wielu narządów wewnętrznych, a ponadto wspomaga proces odchudzania.
Jakie bakterie probiotyczne znajdują się w kiszonkach?
Kiszonki zawierają przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego (lactobacillus, bifidobacterium), które znakomicie wspierają florę jelitową. Kiszonki właściwości zdrowotne mają nieocenione, stąd ich spożywanie jest ogromnym ukłonem w kierunku prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie bakterie w kiszonkach znajdziesz oprócz wspomnianych? Wśród nich m.in. lactococcus, streptococcus, leuconostoc, pediococcus, enterococcus. Dlatego też kiszonki potocznie nazywane są probiotykami. Obecność żywych organizmów, które między innymi korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy sprawia, że regularne spożywanie kiszonek jest na wagę złota.