Kasza manna i kaszka orkiszowa. Dlaczego warto podawać je dzieciom?

Kasze i kaszki to idealne produkty dla dzieci - z olbrzymim kulinarnym potencjałem! Można tworzyć z nich zarówno dania wytrawne, jak i desery, a także dodawać do zup – dzięki temu będą smaczne i sycące. Wielu rodziców miewa jednak obawy przed wprowadzeniem ich do menu małych smakoszy, bo przecież kasza to zboże, a zboże to gluten! O ile należy stopniowo podawać go dziecku i obserwować je, o tyle zdecydowanie NIE warto go demonizować już na starcie. Jakie kaszki dla dziecka będą najlepsze na rozpoczęcie przygody z glutenem? Sprawdź!

Pierwsze zboża dla dziecka – kasza manna, orkiszowa i ich właściwości

Zboża są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym przede wszystkim błonnika pokarmowego. Ma on olbrzymi wpływ na proces trawienia poprzez pobudzanie perystaltyki jelit. Wprowadzenie zbóż do jadłospisu, to także sposób na dostarczenie młodemu organizmowi wielu cennych witamin, w tym z grupy B, które są odpowiedzialne m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wytwarzanie czerwonych krwinek, a ponadto dobrą kondycję skóry i błon śluzowych. Zboża to także źródło cennych minerałów takich jak magnez, żelazo czy selen, które są niezbędne dla zapewnienia dziecku dobrego zdrowia. Ich pojawienie się w diecie jest więc niezbędne - zarówno u maluchów, jak i osób dorosłych.

Jeśli szukamy odpowiedzi na pytanie pt. kasza manna z jakiego zboża, to brzmi ona: pszenica. To znakomita alternatywa dla makaronu czy też ziemniaków, ponieważ zawiera bardzo duże ilości witamin z grupy B, a ponadto magnez, potas i kwas foliowy. Stanowi świetny i jakże smaczny sposób na rozpoczęcie przygody z glutenem. Nie warto przechodzić również obojętnie obok kaszek orkiszowych. Kaszka orkiszowa właściwości, to oprócz tego, że jest lekkostrawna, łatwo się przyswaja i stanowi cenne źródło wielu substancji odżywczych.

Wprowadzanie glutenu - kasza manna i orkiszowa, to znakomity start.


Najlepszą i najłatwiej przyswajalną formą
zbóż dla dzieci są kaszki. Które kaszki wybrać? Na początku wprowadzania glutenu do diety dziecka najlepiej postawić na klasyczną kaszę mannę oraz kaszkę orkiszową dla dzieci.
      KASZKA GRYCZANA   KASZKA JAGLANA   Kaszka Orkiszowa   Kaszka Owsiana   Kaszka Manna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

​Dobry gluten dla dziecka, czyli kaszki orkiszowe

Czy każda kaszka zawiera gluten? Tak, jednak nie dotyczy to każdego jej rodzaju. Gluten znajduje się w zbożach takich m.in. jak pszenica, orkisz, żyto, jęczmień czy owies. Najwięcej glutenu jest w pszenicy i produktach z niej wytworzonych. Jednak wprowadzenie go do diety dziecka można zacząć od podawania mu kaszek orkiszowych, które zawierają nieco mniej tego białka roślinnego, ale jednocześnie bardzo wiele składników odżywczych, dzięki czemu można zaserwować maluchowi smaczny, pełnowartościowy posiłek.

 

 
 
 
 

Warto wiedzieć!

Częstym błędem jest unikanie w diecie dziecka pokarmów, które należą do kategorii potencjalnie alergizujących. Jeśli produkt „ma uczulić” – zrobi to na pewno, niezależnie od tego, w jakim wieku wprowadzimy go do jadłospisu. Należy zatem robić to stopniowo,, zachowując zasadę jednego produktu w danym momencie, jednocześnie obserwując reakcję dziecka i reagować dopiero w przypadku pojawienia się niepokojących objawów.

 
 
 

Kaszka orkiszowa dla dzieci to znakomity wybór, jeśli chcemy wesprzeć ich prawidłowy rozwój. Jest źródłem łatwo przyswajalnych białek, jak również kwasów tłuszczowych. Ponadto zawiera szereg witamin, w tym A, D, B i E, a także minerałów takich jak m.in. cynk, żelazo czy fosfor. Do tego jest lekkostrawna, ale przy tym sycąca i dodaje dzieciom energii do zabawy. Jak widać, kasza orkiszowa właściwości prozdrowotne posiada niezwykle szerokie i warto skorzystać z ich potencjału.

Kasza orkiszowa - z czym jeść? Można podawać ją maluchowi w towarzystwie mleka czy też produktów mlecznych. Znakomicie smakuje również w towarzystwie świeżych owoców czy miodu.


Wprowadzenie glutenu  – kasza manna jako pierwszy krok?

Kiedy już dziecko ma za sobą pierwszy kontakt z glutenem, można dla urozmaicenia jego diety wprowadzić inne rodzaje kaszek, np. kaszę mannę z pszenicy zwyczajnej. Czy kasza manna zawiera gluten?  Tak i to bardzo dużą ilość. Jeśli reakcja alergiczna na gluten ma wystąpić, pojawi się ona po podaniu każdego zboża, które go zawiera. W przypadku, kiedy nie pojawiła się po kaszce orkiszowej, również manna powinna być dla dziecka bezpieczna. Kasza manna gluten - niemowlę może przyzwyczajać się do niego już od wczesnego etapu rozwoju. 

Kaszka manna posiada drobną formę, a jednocześnie jest bardzo sycąca. Jej lekki smak z łatwością przejmuje inne, dlatego można ją wzbogacić dodatkami owocowymi czy warzywnymi.

Kasza manna - od jakiego wieku można ją podawać maluchowi? Z powodzeniem może stanowić pierwszy rodzaj kaszki, a więc już od 4-6. miesiąca życia. Kasza manna glutenowa daje uczucie sytości, dlatego może być podawana np. na śniadanie czy kolację.



Jakie są zalety naszych kaszek orkiszowych?


Są mniej przetworzone, dlatego zawierają więcej błonnika i składników odżywczych od innych produktów pszenicznych.


Orkisz wzmacnia system odpornościowy, wspiera budowę tkanek mięśniowych, regeneruje i działa przeciwzapalnie.


Zawierają mniej glutenu, a wiele składników mineralnych, takich jak miedź, fosfor i żelazo, a także witaminy A, E, PP oraz D.


Można z nich przygotować zarówno dania wytrawne, jak i desery. Drobna forma jest dobrze przyswajalna przez dzieci.

Gruby przemiał pozwala zachować więcej właściwości odżywczych zbóż


Są pyszne w smaku – naturalnie delikatne i słodkie, lekko orzechowe – a przede wszystkim łatwostrawne.


Wspierają prawidłowy metabolizm.

Nadają się dla maluchów już od 6 miesiąca życia!

 

Kasza orkiszowa dla niemowląt – od kiedy można ją wprowadzać do diety?

Zastanawiając się nad odpowiedzią na pytanie pt. kaszka orkiszowa dla niemowląt od kiedy ją podawać, odpowiedź brzmi: już od szóstego miesiąca życia. Czy warto ją wprowadzić? Jak najbardziej! Zawsze warto sięgać po takie produkty, które posiadają jak najwięcej wartości dla dziecka, a jednocześnie są jak najmniej zmodyfikowane. Jeśli chodzi o produkty glutenowe dla dzieci, kaszka orkiszowa będzie doskonałym wyborem, a podawana na przemian z kaszką manną – zapewni ciekawą, pełnowartościową i smaczną dietę każdemu maluchowi.