Jaki jest najzdrowszy ocet?

Ocet to jeden z podstawowych produktów spożywczych w każdym polskim domu. Można wyróżnić kilka jego rodzajów, wśród których prym wiedzie ocet jabłkowy. Dlaczego warto po niego sięgać? Czym się charakteryzuje i jak smakuje? Sprawdź!

Czym jest ocet i dlaczego warto zwrócić na niego uwagę?

Ocet to nic innego, jak roztwór wodny kwasu octowego (zazwyczaj 6 albo 10%). Jego potencjał kulinarny i zdrowotny znały już nasze babcie, stąd nie bez powodu zajmuje ważne miejsce w domowych spiżarniach od pokoleń. Charakteryzuje się dość ostrym zapachem, stąd trudno go pomylić z jakimkolwiek innym produktem. To samo dotyczy jego kwaśnego smaku.

Jak powstaje ocet? Stanowi on efekt procesu fermentacji (w obecności tlenu), w której uczestniczą bakterie octowe. To właśnie za sprawą ich enzymów dochodzi do reakcji utlenienia alkoholu etylowego do kwasu octowego w duecie z wodą. Jednym z najbardziej popularnych i cenionych za swoje właściwości zdrowotne i smakowe jest ocet jabłkowy. Na półkach sklepowych znajdziemy ponadto również między innymi winny, ryżowy, gruszkowy, czy też spirytusowy (powstały w wyniku fermentacji spirytusu) i balsamiczny.

Obecnie hasło ocet właściwości pozostaje obiektem zainteresowania wielu osób, a zwłaszcza tych, które stawiają na zdrowy tryb życia. Nie ma w tym cienia przypadku. 

Jaki ocet jest najzdrowszy? Podpowiadamy

Jaki ocet jest najzdrowszy? Na rynku możesz znaleźć różne rodzaje tego napoju, jednak jednym z najchętniej wybieranych jest ocet jabłkowy i nie bez powodu. To najpopularniejszy ocet wytwarzany z owoców. Powstaje z jabłek, które w swojej skórce zawierają drożdże. Dzięki nim możliwa jest fermentacja, czyli przetwarzanie cukrów w alkohol, a następnie w ocet. Tajemnicą jego sukcesu jest leżakowanie w beczkach, które może trwać nawet do dwóch lat.

Ocet jabłkowy charakteryzuje się lekko kwaśnym smakiem, w którym mocno wyczuwalne są nuty jabłkowe. Obecny jest w nim również aromat octu. Jest to produkt, który wyróżnia się szeregiem wartości odżywczych. Wśród nich warto wymienić m.in.:

  • witaminy z grupy A, B, E, C i P, które wspierają organizm na wielu płaszczyznach, w tym m.in. regulują ciśnienie krwi czy pozytywnie wpływają na ogólne samopoczucie,
  • sole mineralne takie jak np. potas, żelazo, miedź, krzem, wapń czy bor, których niedobory mogą być groźne dla Twojego zdrowia,
  • enzymy trawienne wspomagające pracę układu pokarmowego,
  • błonnik pokarmowy wspierający perystaltykę jelit,
  • beta karoten, który m.in. przyczynia się do usuwania wolnych rodników z organizmu czy też wspomaga utrzymanie kolagenu w skórze,
  • probiotyki, które pozytywnie wpływają na odporność,
  • polifenole o działaniu antyoksydacyjnym.

Który ocet jest najzdrowszy? Wielu docenia również potencjał, jaki drzemie w occie balsamicznym. Uważany jest za najszlachetniejszą odmianę octu. Pochodzi on z Włoch, a proces jego produkcji nie należy do najprostszych czy najkrótszych. Powstaje na bazie moszczu z białych winogron. Owoce poddaje się procesowi długiego gotowania, aż do momentu, gdy zawartość cukru w roztworze osiągnie 30%. Potem przechodzi on proces fermentacji, i co ciekawe, w tym samym momencie dochodzi do tej alkoholowej i octowej. Powstały ocet balsamiczny musi przeleżeć w beczkach min. 12 lat, aby osiągnąć pełnię swoich właściwości prozdrowotnych i walorów smakowych.

Ocet balsamiczny pozwala m.in. na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a to wszystko dzięki polifenolom. Tym samym zmniejsza się również ryzyko zachorowania na miażdżycę. Ponadto zawarte w nim octany pomagają regulować poziom cukru we krwi, a kwasy organiczne wspierają trawienie. Znajdziesz w nim także m.in. witaminę C, jak również minerały, w tym żelazo, miedź i wapń.

Najzdrowszy ocet - czy to ocet winny? Jego popularność jest największa w krajach śródziemnomorskich. W dużej mierze wynika ona z faktu, że powstaje na bazie białego lub czerwonego wina czy też winogron, które poddawane są procesowi fermentacji octowej. Ocet wyróżnia się dość głębokim i złożonym smakiem, który jest jednocześnie łagodny. Jest mało kaloryczny i działa bakteriobójczo. Do tego jest źródłem silnego antyoksydantu - resweratrolu - który hamuje procesy starzenia się komórek. Ponadto wspomaga trawienie i wydzielanie kwasów żołądkowych, a do tego pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poziom “złego” cholesterolu, a także reguluje poziom cukru.

Ocet jabłkowy – właściwości lecznicze i korzyści zdrowotne

Ocet jabłkowy właściwości lecznicze zawdzięcza obecności m.in. wielu witamin, soli mineralnych, błonnika i probiotyków. Nic więc dziwnego, że jest tak ceniony przez osoby, które stawiają na zdrowe produkty w swoim jadłospisie. Ponadto stanowi cenne wsparcie przy wielu schorzeniach.

Wśród dobrodziejstw, jakie niesie włączenie go do diety można wymienić między innymi to, że obniża on poziom cukru we krwi. Jest więc mocno polecany m.in. osobom z insulunoopornością, PCOS, czy też otyłością. Rzecz jasna nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sięgał po niego także wtedy, kiedy jesteś zdrowy i zależy Ci na urozmaiceniu diety, jak również wsparciu dla organizmu. Czy wiesz, że po wypiciu octu jabłkowego tuż przed posiłkiem nie będziesz miał po nim obniżonej koncentracji i uczucia senności?

Sięgaj po ocet jabłkowy także wtedy, kiedy szukasz wsparcia w procesie odchudzania. Jeśli połączysz jego picie z aktywnością fizyczną, możesz liczyć na efekty. Stanowi on skuteczny sposób na zmniejszenie apetytu. Wszystko za sprawą pektyn. To właśnie one zwiększają uczucie sytości po posiłku. 

Ocet jabłkowy jest ponadto sprzymierzeńcem obniżania cholesterolu - tutaj również w grę wchodzi obecność pektyn. Nie bez znaczenia jest ponadto kwas octowy. Składniki te wpływają na lipidogram (ograniczają wchłanianie cholesterolu do krwiobiegu). Mogą również być pomocne w redukcji metabolizmu trójglicerydów. 

Spożywanie octu jabłkowego wspiera układ odpornościowy. Wykazuje on działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ponadto jest pomocne w opuchliznach i obrzękach. Do tego dochodzi wsparcie przy zaparciach.

Ocet jabłkowy – jak wybrać najlepszy produkt na rynku?

Jaki jest najlepszy ocet jabłkowy? W gąszczu rynkowych propozycji coraz trudniej sięgnąć po produkt, który będzie źródłem cennych właściwości odżywczych, a tym samym wsparciem dla prawidłowej pracy organizmu. 

Warto stawiać na ocet jabłkowy niepasteryzowany. W praktyce oznacza to, że nie został on podgrzany w celu jego konserwacji. Wysoka temperatura zabija mikroorganizmy, ale jednocześnie pozbawia go aktywnych enzymów czy żywych kultur bakterii, a tego z pewnością chcesz uniknąć. Wysokiej klasy octy jabłkowe ekologiczne nie wymagają pasteryzacji z uwagi na obecność w ich składzie kwasu octowego, który działa jak naturalny konserwant. Ocet się nie psuje i możesz z powodzeniem przechowywać go w szklanej butelce przez wiele miesięcy, a nawet lat.

Dobry ocet jabłkowy jest niefiltrowany. Nie powinien być oczyszczany i przecedzany tylko po to, aby nadać mu klarowności. Naturalne produkty wyróżniają się mętnością, jak również obecnością osadu zwanego “matką octową”. Posiada ona galaretowatą strukturę, ale to właśnie ją zasiedlają żywe kultury bakterii probiotycznych.

Ponadto stawiaj na ocet jabłkowy tradycyjnie fermentowany, czyli taki, do wytworzenia którego nie zostały zastosowane sztuczne substancje przyspieszające ten proces.

Ocet jabłkowy w kuchni – jak go stosować na co dzień?

Ocet jabłkowy warto mieć zawsze pod ręką. To jeden z kluczowych składników polskiej kuchni, który śmiało możesz dodawać do sałatek, zup, czy też marynat. Świetnie sprawdza się także jako składnik sosów czy też koktajli warzywnych. To właśnie dzięki niemu potrawy nabierają wyjątkowego charakteru, a przy tym wspierają Twój organizm w prawidłowym działaniu. Dodawaj go np. do staropolskiego żurku czy też barszczu wigilijnego. Możesz także pić go na czczo, rozcieńczony z wodą.