
Czym różni się sól morska od himalajskiej? Porównanie właściwości
Sól niejedno ma imię. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej gotowania i nie ma w tym nic dziwnego. Spożywana w odpowiednich ilościach podkreśla smak potraw, a niektórym wręcz go nadaje. Zastanawiasz się, którą wybrać - morską czy himalajską? Przychodzimy do Ciebie z garścią cennych wskazówek!
Główne różnice występujące pomiędzy solą morską, a himalajską?
Jakie są rodzaje soli spożywczej? Wśród nich znajdziesz trzy główne, a dokładniej sól kamienną, sól morską i sól himalajską. Pierwsza jest wydobywana z podziemnych złóż i jest najbardziej popularna. To właśnie do tego rodzaju zalicza się m.in. sól kuchenną. Sól morska - możesz ją spożywać dzięki zjawisku parowania wody morskiej. Znajdziesz w niej więcej minerałów niż w soli kamiennej. Z kolei sól himalajska - różowa - jest wydobywana w Pakistanie. Bogata w minerały, uchodzi za najczystszą.
Sól morska czy himalajska. Czym różni się sól morska od himalajskiej? Zastanawiasz się nad odpowiedziami na te pytania?
Sól morska jest naturalnym produktem, który - jak już wspomnieliśmy - powstaje na skutek odparowania wody morskiej. Jej spożywanie, to dostarczanie organizmowi sporej dawki jodu, magnezu, cynku, selenu, a mniej sodu. Tutaj jednak ważne jest to, aby sięgać po sól dobrej jakości. Powód? Nie zawiera szkodliwych substancji, które mogą być w niej obecne ze względu na stale zwiększające się zanieczyszczenia wód. My dbamy o to, abyś mógł spożywać sól wolną od nich. Zwracamy uwagę na miejsca jej pozyskiwania.
Sól himalajska jest krystaliczna, bez zanieczyszczeń. Dostępna w naszej ofercie nie jest sztucznie barwiona solą gruboziarnistą. Nie jest też poddawana procesowi chemicznego oczyszczania. Cechuje ją duża zawartość minerałów, w tym żelaza, wapnia, selenu, cynku, magnezu i chromu.
Pamiętaj jednak o tym, że niezależnie od rodzaju soli, nie można jednoznacznie powiedzieć, która z nich jest lepsza. Powód? Różnica w ilości składników jest zbyt mała, aby to określić.
Smak i zastosowanie kulinarne obu rodzajów soli
Najlepsza sól spożywcza - wiesz już, po którą sięgać. Zastanawiasz się, kiedy postawić na morską, a kiedy lepiej użyć himalajskiej, kiedy oddajesz się kulinarnym fantazjom? Sól morska charakteryzuje się lekko słonym smakiem. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do dań rybnych, podkreślając ich nutę. Możesz również śmiało po nią sięgać, kiedy chcesz wyeksponować intensywność aromatów i kulinarnych doznań, jakie serwują owoce morza.
Z kolei sól himalajska - zawartość jodu sprawia, że warto po nią sięgać, ale jeśli chodzi o walory smakowe, to masz do czynienia z delikatną nutą soli, ze słodkawym posmakiem. Świetnie sprawdzi się więc w kuchni dietetycznej - do mięs, kasz, sałatek, ziemniaków etc. Niektórzy lubią ją również dodawać do deserów.
Wpływ na zdrowie – czy sól himalajska jest zdrowsza?
Która sól jest najzdrowsza? Która sól zdrowsza - morska czy himalajska? Musisz wiedzieć, że o ile sól himalajska uchodzi często za najzdrowszą ze względu na bogactwo minerałów, o tyle różnice w rzeczywistej wartości odżywczej są niewielkie. Zarówno jedna, jak i druga jest zalecana do wprowadzenia do jadłospisu, jeśli cenisz sobie naturalny smak. Dostępne w naszej ofercie są wolne od konserwantów i sztucznych substancji. Pochodzą prosto z natury.