Czy słodycze bez cukru to naprawdę zdrowsza alternatywa?

Słodkie przekąski często pojawiają się w naszej diecie. Wszystko jest dla ludzi, jednak należy po nie sięgać z rozwagą. Na rynku coraz częściej pojawiają się zdrowe alternatywy dla tradycyjnych słodyczy. W praktyce mowa o takich, które określane są jako zdrowe słodycze bez cukru. Czy rzeczywiście stanowią dobry zamiennik? Co warto o nich wiedzieć? Sprawdź!

Jakie zamienniki cukru stosuje się w słodyczach bezcukrowych?

Jakie słodycze nie tuczą? Musisz wiedzieć, że żaden produkt sam w sobie nie przyczynia się do zwiększenia masy ciała. W grę wchodzi przede wszystkim spożycie odpowiedniej ilości kalorii, a w przypadku osób chcących zgubić zbędne kilogramy - deficyt kaloryczny.

Inna sprawa to natomiast skład przekąsek, które kuszą swoim słodkim smakiem. Zdrowa przekąska to taka, która nie zawiera dodanego cukru, najczęściej białego. Nie oznacza to jednak, że musisz pożegnać się z przyjemnością jedzenia.

Możesz sięgnąć po produkty bez węglowodanów i cukru, do których dodaje się starannie wyselekcjonowane alternatywy. Jedną z nich jest ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest równie słodki jak biały cukier, ale jego kaloryczność jest niższa nawet o 40%. Nie bez znaczenia jest jego niski indeks glikemiczny - 8.

Słodycze bez cukru i węglowodanów to także te z dodatkiem erytrolu. Ma dokładnie 0 kalorii, a więc nie zwiększa kaloryczności słodkich przekąsek. Niski indeks glikemiczny także działa na jego korzyść - wynosi 0, dlatego mogą go spożywać diabetycy.

Zdrowe słodycze bez cukru białego? Do tej kategorii można zaliczyć np. batony z cukrem kokosowym. Swoim smakiem i wyglądem przypomina cukier trzcinowy. Ma niski indeks glikemiczny (35), a jego kaloryczność jest nieco niższa od białego.

Czy słodycze bez cukru mają mniej kalorii?

Słodycze bez cukru i węglowodanów - czy rzeczywiście są mniej kaloryczne? To zależy. W dużej mierze od tego, co jeszcze znajdziesz w ich składzie. Zastąpienie białego cukru np. ksylitolem czy erytrolem może nie wpływać na zmniejszenie wartości energetycznej słodkich przekąsek. Powód?

Zdrowe słodycze bez cukru? Czy na pewno takie są? Niektóre mogą zawierać duże ilości tłuszczu. W praktyce mowa np. o ciastkach czy też herbatnikach. Niektórzy producenci dodają do swoich produktów olej palmowy, który zaliczany jest do nasyconych kwasów tłuszczowych. Jego nadmierne spożycie przyczynia się m.in. do zwiększenia poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Nie bez znaczenia jest to, że w słodkich przekąskach mogą się również znaleźć inne grupy węglowodanów prostych. Te również przyczyniają się do zwiększenia kaloryczności.

Czy słodycze bez cukru są zdrowe?

Zdrowe słodycze bez cukru, ale za to z innym słodzikiem. Wbrew pozorom nie powinieneś spożywać ich bez limitu. Przede wszystkim wynika to ze skutków ubocznych spożywania niektórych zamienników białego cukru, w tym polioli, do których zaliczamy m.in. ksylitol. Mogą pojawić się m.in. problemy trawienne, biegunka czy też wzdęcia.

Na słodko i bez cukru - czy to możliwe? Przekąski pełne wartości odżywczych, które znajdziesz w naszej ofercie możesz z powodzeniem pałaszować i to bez grama cukru białego, ale za to z innymi alternatywami. Pamiętaj jednak o zdrowym rozsądku.