
Co to jest kwas chlebowy i jak się go produkuje?
Kwas chlebowy to fermentowany napój, który mocno jest zakorzeniony w słowiańskiej tradycji. Trudno się temu dziwić - to produkt pełne naturalnych składników, które pozytywnie wpływają na pracę organizmu. Dlaczego jeszcze spożywanie kwasu chlebowego powinno wejść Ci w nawyk? Sprawdź!
Czym jest kwas chlebowy?
Kwas chlebowy - skład tego fermentowanego napoju jest krótki, ale treściwy. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji alkoholowej chleba. Do jej przeprowadzenia niezbędny jest cukier, a także drożdże.
Domowy kwas chlebowy wyróżnia się lekko kwaśnym, orzeźwiającym smakiem. Możesz w nim wyczuć także słodkie nuty, a całość dopełnia delikatna goryczka. Nie bez znaczenia pozostaje jego kolor - bursztynowy.
Kwas chlebowy - działanie tego napoju wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. Świetnie sprawdza się jako remedium na zaburzenia trawienia, ale na tym jego potencjał się nie kończy.
Jakie składniki są potrzebne do produkcji kwasu chlebowego?
Jak powstaje kwas chlebowy? Do jego przygotowania potrzebnych jest kilka podstawowych składników.
Jak zrobić kwas chlebowy do picia - zacznij od zaopatrzenia się w suchy chleb razowy i chleb żytni. Sięgaj po chleb na naturalnym zakwasie, bez zbędnych dodatków.
Receptura przygotowania kwasu chlebowego wymaga również użycia wody, drożdży, jak również białego cukru. Zamiast drożdży nierzadko stosuje się bakterie fermentacyjne.
W niektórych gotowych napojach dostępnych na półkach sklepowych obecny jest także słód jęczmienny, który może wzbogacać ich smak i aromat.
Kwas chlebowy do picia - właściwości tego drogocennego napoju są wręcz nieocenione. To w dużej mierze zasługa naturalnych produktów użytych do jego produkcji.
Jakie właściwości zdrowotne ma kwas chlebowy dostępny na Naturo?
Czy kwas chlebowy jest zdrowy? Czy warto pić kwas chlebowy? Zdecydowanie tak! Przemawiają za tym jego liczne właściwości działające z korzyścią dla organizmu.
Kwas chlebowy - witaminy kryjące się w jego składzie to prawdziwa bomba zdrowotna. Jest źródłem witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Ponadto znajdziesz w nim witaminę C, która wspiera wchłanialność żelaza, a przy tym pomaga budować odporność. Kwas chlebowy właściwości ma również antyoksydacyjne - są one zasługą witaminy E, która “wymiata” wolne rodniki z organizmu. Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego wynikają również z obecności w jego składzie cynku i selenu.
Ważna jest również rola bakterii probiotycznych. Poprawiają przemianę materii, a przy tym wspierają odbudowę naturalnej mikroflory jelit. Od tego już bardzo krótka droga do łagodzenia dolegliwości trawiennych, a także wzmocnienia układu odpornościowego.
Zakwas chlebowy - właściwości posiadają także dla wzmocnienia układu sercowo-naczyniowego. Przyczyniają się do m.in. do obniżenia ciśnienia tętniczego czy też leczenia stwardnienia tętnic.
Kwas chlebowy to napój zdrowy niemal dla każdego! Sprawdź produkty dostępne w ofercie Naturo.